Behandelmogelijkheden bij oedeem

De behandeling van oedeem bestaat vaak uit een combinatie van verschillende behandelmogelijkheden.

1. Manuele lymfedrainage
Dit is een specifieke massagetechniek waarbij het vocht verplaatst wordt naar gebieden in het lichaam waar het lymfesysteem nog intact is, zodat het daar in de circulatie kan worden opgenomen en afgevoerd. Van de massage kun je wat lui en slaperig worden. Dat is een gewenst effect. Het werkt zeer ontspannend.

2. Oefeningen en ademhalingstechnieken

Een belangrijk component van de afvoer is de `spierpomp`. Door gerichte oefentherapie laten we de spieren in het lichaam werken. Tijdens het aanspannen van de spieren worden de aders en lymfebanen even dicht gedrukt en worden het bloed en lymfe beter afgevoerd.
Door middel van ademhalingsoefeningen kunnen we de lymfeklieren in de buik stimuleren waardoor het vocht beter afgevoerd wordt.

3. Compressietherapie, zwachtelen of bandage
Met bandages wordt een continue druk aangebracht die het uittreden van vocht tegengaat en de afvoer van lymfe ondersteunt. De bandages worden aangelegd als de 'waterhuishouding' nog niet stabiel is. Wanneer dat wel zo is, kan een therapeutische elastische kous worden aangemeten.

4. Lymfetaping
Door een speciale tape op de huid te bevestigen, kunnen we het lymfestelsel activeren. Vooral in de sportwereld, bijvoorbeeld na een verstuiking die gepaard gaat met een zwelling, wordt er veel gebruik van gemaakt: medical taping. Maar ook na operaties, waarbij lymfevaten beschadigd zijn, boeken we goede resultaten.