Mobilisatie / Massage

Massages
Massages kunnen ook onderdeel zijn van het behandelplan. We zetten bij de massage met de handen (of met een hulpmiddel) druk op spieren, pezen, huid en gewrichten. Massage wordt gebruikt om de spanning (tonus) van de spieren te verminderen, de doorbloeding
te verbeteren en eventueel vocht (in benen en armen) af te voeren. Massage kan een voorbereiding zijn op een andere behandelmethode maar het kan ook een behandeling op zich zijn.

Massage helpt om:
• Je spieren te laten ontspannen
• Spierknopen en blokkades op te heffen
• De doorbloeding te verbeteren
• Verkrampingen te laten verdwijnen

Mobilisatie
Mobilisatie is een veel gebruikte techniek binnen de fysiotherapie. Mobiliseren heeft als doel een gewricht beter te laten bewegen en kan ook zorgen voor het verminderen van de pijn. Soms kan een gewricht niet meer zo soepel bewegen als voorheen en/of pijnlijk zijn. Bijvoorbeeld door een blessure of na een gipsperiode. Een fysiotherapeut kan dan de functie herstellen door het gewricht met speciale technieken te bewegen. Dit kan op meerdere manieren gebeuren: passief, actief of geleid actief.

Passief en actief mobiliseren

Mobiliseren is passief als de patiënt niks doet. Het lichaamsdeel of gewricht is ontspannen en wordt door de therapeut bewogen. In het geval van actief mobiliseren krijgt de patiënt oefeningen waarbij hij of zij het gewricht zelf in beweging brengt. Soms behandelen we met een combinatie van deze twee: De fysiotherapeut helpt mee terwijl de patiënt het gewricht actief beweegt. Dit wordt geleid actief mobiliseren genoemd.

Technieken
De manier waarop gemobiliseerd wordt, kan per therapeut verschillen. Dit hangt af van de opleiding die gevolgd is. Zo zijn er meerdere visies op mobiliseren waardoor technieken van elkaar afwijken. Het doel is echter wel hetzelfde. Soms wordt gebruik gemaakt van hulpmiddelen zoals een tractieband. Daarmee kan een gewricht makkelijker in een bepaalde positie getrokken worden.