Bekkenfysiotherapie Tilburg

De bekkenbodem
De bekkenbodem is de onderkant van het bekken. Het bestaat uit spieren, banden en bindweefsel. De bekkenbodem ondersteunt de blaas, de darmen en de baarmoeder. De spieren van de bekkenbodem helpen om de plas en de ontlasting op te houden en dragen bij aan de stabiliteit van het bekken. Ook speelt de bekkenbodem een rol bij seks en bij een bevalling.

Je kunt de bekkenbodem zien als een laag spieren die als een elastiek werken. Dat elastiek kan te slap zijn, beschadigd raken of juist te strak gespannen zijn. Het bekken, de gewrichtsbanden, de bekkenbodem en de bekkenorganen beïnvloeden elkaar wederzijds: een klacht in het bekken kan leiden tot een functiestoornis in de bekkenbodem en omgekeerd.

Klachten
Bekkenbodemklachten komen vaak voor, maar er wordt meestal weinig over gepraat. Mannen en vrouwen vinden het vaak lastig om problemen met plassen, de ontlasting of met vrijen te bespreken. Of men is bang dat er weinig aan te doen is. Of dat het erbij hoort na een zwangerschap of bevalling. Er zijn echter goede behandelingen mogelijk. Bekkenfysiotherapie is nagenoeg altijd de eerste behandeloptie. Wij staan in ons expertisecentrum op een uiterst vakkundige en integere manier klaar voor iedereen met bekkenbodemproblemen. We hebben niet alleen ruim 25 jaar ervaring op zak, we implementeren ook de laatste inzichten en technieken in onze behandeling. Zo maken we gebruik van bio- of myofeedback. Hiermee kunnen we via een ingebrachte probe heel precies de spieractiviteit van de individuele spieren in de bekkenbodem zien. De patiënt kan zelf op een schermpje meekijken, wat heel goed is voor de bewustwording van waar het probleem zich bevindt en waardoor het trainen makkelijker gaat. Soms kan het ook nodig zijn de spieren wat extra te prikkelen. Dit doen we met elektrostimulatie: via prikkels worden de bekkenbodemspieren gestimuleerd om aan te spannen of juist te ontspannen. Deze behandeling is absoluut niet pijnlijk, men voelt slechts een lichte aanspanning. Het grote voordeel van deze techniek is dat we snel een goede diagnose kunnen stellen en dat we heel erg doelgericht kunnen behandelen. Wil je meer lezen over de behandeling? Lees dan hier de folder van MAPLe…. Of bekijk het filmpje